Friday, October 30, 2015

Green TEA joyful Thin Me?

ග්‍රින් ටී බිව්වම  කෙට්‍ටු වෙනවද?



පසුගිය වසර කිහිපයක පටන් හරිත තේ පිළිබදව බොහෝ දෙනා අතර කතා බහ ඇති වුණා.
හරිත තේ නිපදවන්නේ සාමාන්‍ය තේ කොළ නිෂ්පාදන ක්‍රියාවලියේදී අව්ම වශයෙන් ඔක්සිකරණයට ලක්වෙන කැමේලියා සිනෙන්සිස් ශාකයේ පත්‍ර ආශ්‍රයෙන්. ආසියානු රටවල් හරිත තේ ගැන කතා කලත් හරිත තේ වල මුල් උරුමක්කරුවන් බවට පත්වන්නේ චීන ජාතිකයන්ය. පසුගිය කාලය පුරාම විවිධ පර්යේෂකයන්ගෙන් හරිත තේ ගැන විවිධ දේ කියැවුණා. මේ ඒ පිළිබද තොරතුරු ස්වල්පයක්...







  • සම්ප්‍රදායිකව අපි සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර විධියට හදුන්වන නැවුම් පලතුරු හා එළවලු වල ඇතුලත් වන ෆ්ලවෝනොයිඩ්ස් ප්‍රමාණයක් හරිත තේ වල අඩංගු වෙනවා.
  • හරිත තේ වල අඩංගු පොලිපිනෝල්ස් නම් රසායන ද්‍රවය නිසා ස්නායු සම්බන්ධ රෝග සුව කිරීමේ හැකියාවක් පවතිනවා.
  • මොළය ආශ්‍රිතව ගෙඩි ඇති වීමේ අවධානම අඩු කරයි.
  • ජාන විකෘති කිරීමේ  අවධානම අඩු කරයි.
  • රුධිරවාහිනීවල බිත්ති ශක්තිමත් කරයි.
  • දීර්ගායුෂ විදීමට උපකාරී වේ.
  • කාටිලේජ විනාශ කිරීමට ශරීරයේ නිපදවෙන එන්සයිම විනාශ කිරීමේ හැකියාවකින් යුතු නිසා හරිත තේ පානයෙන්  කාටිලේජ ආරක්ෂා කරගත හැක.
  • හරිත තේ වල අඩංගු සංඝටක අතර ෆ්ලෝර්යිඩ් ද ඇත. ඒ නිසා අස්ථි පද්ධතියේ ඝනත්වය මෙන්ම එහි ශ්ක්තිමත් බව වැඩිවීම කෙරෙහිද හරිත් තේ බලපෑම් කරයි.
  • රුධිර ගත අහිතක ග්ලුකෝස් ප්‍රමාණයන් අවම කරමින් ශරීරයට හිතකර  ග්ලුකෝස් නිපදවීමට අවශ්‍ය පරිසරය නිර්මාණය කරයි.
  • මේද සෛල වටා ආරක්ෂක ආවරණයක් සේ සිටිමින් සෛල තුලට ග්ලුකෝස් අංශුගමන් කිරීම වලක්වයි. මෙමගින් ශරීරය අනවශ්‍ය ලෙස තරබාරු වීම පාලනය කරයි.
  • ශරීරයේ ග්ලුකෝස් හා මේදය දහනය කරයි.
  • මතක වර්ධනයට උපකාරී වේ. 
  • මොළයේ සෛල විනාශ වීමේ ක්‍රියාවලියට එරෙහිව ක්‍රියාකරයි..
  • හරිත තේ වල අඩංගු විශෙෂ රසායනිකයක් නිසා අක්මාවේ ඇති අහිතකර අංශු විනාශ කර දමයි.
  • ශරීරයේ රුධිර පීඩනය ඉහල දමන ඇන්ජියෝමෙන්ඩින් නම් එන්සයිමය මැඩපැවැත්වීමේ හැකියාව  හරිත තේ සතුය. තවද ආහාර විස වීමට හේතු වන බැක්ටීරියා විනාශ කරයි.
  • විවිධ ආසාදනයන්ට විරුද්ධව සටන් කරමින් ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තීකරණ හැකියාව ඉහල දමයි. 
  • සෙම්ප්‍රතිශයාවට ප්‍රතිකාරකයක් සේ ක්‍රියා කරයි. 
  • හරිත තේ වල නියොපීලීන් නම් සංඝටක අඩංගුය.එය ශ්වසන මාර්ගයේ මාංශපේශී ඉහිල් කරමින් ඇදුම රෝගය ඇතිවීම වලක්වයි. 
  • මුඛයේ ඇතිවන වෛයිරස් හා බැක්ටීරියා විනාශ කොට දමයි. දන්ත රෝග මෙන්ම මුඛයේ දුගද හැමීමද වළක්වාලයි.
  • මානසික ආතතිය මෙන්ම විශාදය පාලනය කරයි.  
  • තුවාල ඉක්මනින් සුව කිරීමේ හැකියාව පවතී. 
  • මුත්‍රාකාරකයක් සේ ක්‍රියාකරයි. 
  • පිළිකා ඇතිවීමේ අවධානම අඩු කරයි.

          උදා - පපුවේ ඇතිවන පිළිකා, ඩිම්බ වල හටගන්නා පිළිකා, පුරස්ථි ග්‍රන්තයේ ඇතිවන පිළිකා.

  • හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවධානම අඩු කරයි. එසේම ඔසප් කාල සීමාව තුල හරිත  තේ පානය කිරීම නිසා ශරීරයේ යකඩ මට්ටම සෘණ අගයක් දක්වා පහල හෙලයි.

No comments:

Post a Comment